Gyors kiszolgálás
Magas minőség
Vélemények
5.0
Rugalmas fizetés

A kosár üres

ORSZÁG

Miért létfontosságú a tetőszigetelés?

A szigetelés napjainkban egyre népszerűbb téma a rönkházakkal kapcsolatban. Sokan azonban még mindig nem fordítanak annyi figyelmet erre a témára, mint amennyire szükség lenne. A szakemberek szerint a legmagasabb szintű szigetelés biztosítása nemcsak a hőmérséklet tekintetében garantálja a maximális lakói komfortot, hanem komoly megtakarításokat is lehetővé tesz. A statisztikák szerint a magas színvonal biztosításával a hőenergia mennyiségének mintegy 15%-a megtakarítható.
 

Mi a szigetelés?

A ház szigetelése alatt alapvetően azt értjük, hogy az épületet további anyagokkal borítják be, hogy növeljék annak tömörségét és hosszabb ideig tartsák bent a levegőhőmérsékletet. Nem számít, hogy a hideg évszakról beszélünk, amikor igyekszünk melegen tartani a házat, vagy a meleg évszakról, amikor a ház a napközben ránk zúduló hőség elől rejtekhelyül szolgál. Röviden, a szigetelési folyamat segít csökkenteni a hőveszteséget azáltal, hogy egy gátat tart fenn a házon belüli és a kívüli hőmérsékletek között.
 

Milyen előnyei vannak a ház szigetelésének?

A fő ok, amiért ajánlott bármilyen típusú lakóépület szigetelése, az a megfelelő belső hőmérséklet fenntartásának szükségessége a helyiségek fűtése vagy hűtése nélkül. Éppen ezért, ha a ház megfelelően szigetelt, a kívánt hőmérséklet fenntartásához szükséges villamosenergia-költségek jelentősen csökkenthetők.

Faházak szigetelése

Amikor a szigetelésről van szó, azt is fontos megérteni, hogy az hogyan befolyásolja a hővezetést - a hő átadását, és a konvekciót  - a levegő áramlását. Ezek jelentős szerepet játszanak otthona energiahatékonyságában és kényelmében.

A levegő be- vagy kiáramlása az otthonába alapvetően a levegő ki-be mozgása a falakon lévő réseken és lyukakon keresztül, például a padláson, a padlók alatt, az ajtókon, az ablakokon és az elektromos csatlakozókon keresztül. Az ezeken a réseken keresztül történő légszivárgás sok otthonban jelentős problémát jelent, ami energiaveszteséget és kellemetlenséget okoz.
 

Faház-szigetelés: mit kell tudni a munka megkezdése előtt?

Amikor úgy dönt, hogy szigetelni fogja faházát, talán a két legfontosabb megválaszolandó kérdés az, hogy a ház mely részeit, és milyen anyagokkal fog szigetelni.

Először is, amikor kiválasztja, hogy milyen anyagokat használ a kerti faházak szigetelésére, ajánlott odafigyelni ezen anyagok vezetőképességi együtthatójára. Minél alacsonyabb a vezetőképességi együttható, annál kevesebb szigetelőanyagra lesz szükség, és az alacsony vezetőképesség a fűtési költségekre is kedvezően hat.

Leegyszerűsítve: az R-érték azt méri, hogy a szigetelés mennyire hatékonyan gátolja a hőáramlást, fenntartva a helyiségek hőmérsékletét. A szakemberek szerint egy minimálisan szigetelt ház esetében az R-értékek alacsonyabbak, mint R30. Ezért a maximális szigetelés érdekében az R-értéknek a lehető legközelebb kell lennie az R60-hoz. A szigetelés R-értékét aszerint is javasolt megválasztani, hogy a ház földrajzi régiójának melyik szigetelési típus a legmegfelelőbb.

A másik fontos szempont, hogy figyelni kell arra, hogy a mobilházak szigetelésére használt anyagok a gőz, a pára tekintetében is áteresztőek - nem "lélegeznek". Szélállónak is kell lenniük, nem szabad gyűjteniük a nedvességet, és ellen kell állniuk a mikroorganizmusok szaporodásának is. Fontos megfigyelni, hogy a szigetelési munkálatok megkezdése előtt fel kell mérni, hogy a ház faelemei a megépítés után mennyi ideig mozoghatnak (ereszkedés, végleges struktúra felvétele) mert a szigeteléshez használt anyagok akár sérülhetnek is az apró mozgások miatt e folyamat során.

Végül, egy másik fontos szempont a szigetelés típusának kiválasztásakor annak eldöntése, hogy a ház mely részeit fogja szigetelni. Az igazság az, hogy a ház különböző részei külön-külön is szigetelhetőek, ami szintén jelentősen befolyásolja a szigeteléses munkák végeredményét. A szigeteletlen faházak egyik leggyakoribb problémájaként például a hideg padlót nevezhetjük meg, amelyet a fapadlóra fektetett szőnyegek ritkán oldanak meg. Emiatt még akkor sem javasolják a szakértők, hogy lemondjunk a padlószigetelésről, ha úgy döntünk, hogy nincs szükségünk a ház teljes szigetelésére. Ez lehetővé teszi, hogy megvédje a kabint az ún. "hideghidaktól".
 

Miért fontos a tetőszigetelés biztosítása?

Bár sokan a ház általános szigetelését helyezik előtérbe, a tetőrészre erősen javasolt különös figyelmet fordítani, nyilvánvalóan nem elfelejtve a ház többi részét sem. Ez, akárcsak a szigetelt padló, rendkívül nagy áteresztőképességgel rendelkezhet még akkor is, ha a ház részben szigetelt szerkezet.

Világos, hogy a tető az épület azon része, amely megvédi a helyiségeket a külső hatásoktól: a hőtől, a hidegtől és az esőtől, és biztosítja a kellemes mikroklímát az épület belsejében. Azonban a külső tényezők, melyektől a helyiségek védelmet élveznek, nagy hatással vannak a tető állapotára, ugyanakkor tetőszerkezetre is. A nem karbantartott vagy lyukas tető általában az egyik legnagyobb hőveszteséget okozza - mivel a meleg belső levegő felfelé száll, akár 30%, esetenként akár még több hőenergia vész el a tetőn keresztül. Ezért rendkívül fontos, hogy megbízható megoldást találjunk a meleg levegő tetőn keresztüli szivárgásának megállítására. A jó minőségű tetőszigetelés megakadályozza, hogy a meleggel együtt az otthonosság és a kényelem is távozzon az épületből.

Tetőszigetelés

A tetőszigetelés olyan munka, amin semmiképpen sem szabad spórolni. A nyaralóházak csak akkor lehetnek jól szigeteltek, ha a tetőszerkezetük megfelelően szigetelt. A tetőnek különösen nehéz körülmények között - esőben, hóban és erős hőmérséklet-ingadozásban - kell szolgálatot teljesítenie, ezért a szigetelőanyag kiválasztásakor először a minőségre gondoljon, és csak utána a költségekre.
 

A tető szigetelésének legjobb módjai: milyen anyagokat válasszunk?

Szigetelés poliuretán habbal

A szóróhabos szigeteléssel egy poliuretán vagy latex spray-t egyenletesen és közvetlenül a tetőre (alátétlemezekre, palára és zsindelyre) visznek fel. Így nemcsak a kiváló szigetelés, hanem a repedések, rések is lezárásra kerülnek. A hőt jól tartja a házban, a kinti pára pedig bejut a helyiségekbe. Érdemes megjegyezni, hogy a poliuretánhab nemcsak a tetőszigeteléshez, hanem az egész ház melegítéséhez is használható. Különösen alkalmas a nedvesség felhalmozódására hajlamos területeken.

A poliuretánhab előnyei:

 • Hosszabb ideig tart, mint az üvegszálas szigetelés
 • Tömíti a hézagokat és ellenáll a nedvességnek
 • Hatékony szigeteléssel rendelkezik, amely magasabb R-értékeket biztosít

A poliuretánhab hátrányai:

 • Drága az üvegszálas vagy más hasonló szigeteléshez képest.
 • A szigetelési munkák magas szaktudást, szakmunkát igényelnek

Szigetelés kőzetgyapottal

Az egyik legnépszerűbb szigetelési típus, amikor a tetőt kőzetgyapottal szigetelik. Nemcsak könnyű felszerelni, hanem különböző méretű és R-értékű tekercsekben is megvásárolható. Ez a szigetelőanyag a mennyezeti gerendák és szarufák köré is vágható. Bár tömörségét tekintve kissé gyengébb, mint a hab, mégis rendkívül népszerű mind a tető, mind az egész ház melegítésére. Minőségi és egyben gazdaságos választás.

A kőzetgyapot előnyei:

 • Könnyen megvásárolható és saját maga telepítheti
 • Relatíve alacsony ár
 • Nedvességállóság
 • Jó hangszigetelést is biztosít

A kőzetgyapot hátrányai:

 • A némileg alacsonyabb R-érték kisebb hatékonyságot jelent
 • Az ideális szigetelés több réteget igényelhet
 • A telepítés során, nem megfelelő kezelésnél irritálhatja a bőrt, a szemet és a tüdőt

A tetőszigeteléshez talán a leggyakrabban használt szigetelőanyag az ásványgyapot, amely nemcsak tökéletesen megtartja a hőt egy faházban, hanem lehetővé teszi a fűtés/hűtés költségeinek csökkentését is. Ráadásul azáltal, hogy olyan szigetelőanyagokat választunk, melyek környezetbarát anyagok és megfelelnek a fenntartható fejlődés szabályainak, a faházak kettős előnyt jelentenek a környezet számára, mivel kevés energiát fogyasztanak, és nem is használnak káros anyagokat a szigeteléshez.

Mi határozza meg a tetőszigetelés árát?

Amikor arról van szó, hogy mennyibe kerülhet a jó minőségű tetőszigetelés, az áratleginkább a szigeteléshez választott alapanyagok befolyásolják. Az ár és a leendő vagy meglévő ház tetőszerkezetének méretei ismeretében nagyon egyszerűen kiszámíthatja a szigetelés költségeit.

Fontos tudni, hogy a számított köbméter-adathoz tartozó ár elméletileg akár 20%-kal is eltérhet a szokásostól, az épület felépítésétől függően. A gyakorlatban ez a különbség inkább 10% körül ingadozik. Ha az árat ennek tudatában becsüljük, az tartalmazni fogja a hőszigetelés beépítésével, a lyukak fúrásával és kitöltésével, valamint a környezet tisztításával kapcsolatos költségeket is.

Vissza

Háztervek az ügyfelek igényei szerint!

Válasszon egy Önnek tetsző modellt, vagy dolgozzunk együtt egy egyedi, csak Önnek szóló modell létrehozásán.

Vegye fel velünk a kapcsolatot, és valósítsuk meg együtt az álmait!

Kérés elküldése
Cikkek
Összes hír
blogpost 8 Fenntartható lakhatás: hogy néz ki napjainkban?

Egy környezetbarát ház megtervezése olyan technikai kihívás, amely sok gondolkodást és erőfeszítést igényel. Hogyan lehet fenntarthatóbb otthont létrehozni?

Bővebben...
blogpost 7 Különböző falvastagságok: hogyan válasszuk ki a legmegfelelőbbet?

A ház tartóssága, mint sok más fontos tulajdonság, a falak vastagságától függ. Hogyan válasszuk ki a megfelelő gerendavastagságot?

Bővebben...
blogpost 6 Gerendaház - miért érdemes építeni?

Abban az időben, amikor nagy figyelmet fordítanak a gerendaház jó tulajdonságaira, valamint a környezetbarátságra, számos előnyre tesz szert. Melyek ezek?

Bővebben...
blogpost 4 Tovább növekszik a faházak értéke

Mivel a világjárvány megváltoztatta az életünket, a háború pedig növelte az inflációt, a faházak iránti kereslet és emellett az árak is tovább emelkednek. Milyen jövőt jósolnak a szakértők?

Bővebben...
maestrofahaz.hu
TimberCabins

A Timber Cabins négy fő sütitípust használ.

A böngészés folytatásával Ön elfogadja a szükséges sütiket. Más sütik használatát is elfogadhatja. Adatvédelmi irányelvek