Gyors kiszolgálás
Magas minőség
Vélemények
5.0
Rugalmas fizetés

A kosár üres

ORSZÁG

Skandináv gerendaházak gyakori problémái - és ezek elkerülése

A gerendaházak gyönyörű, egyedi otthonok rusztikus bájjal és rengeteg karakterrel. Sajnos azonban néhány potenciális problémával is járnak, amelyekkel minden faháztulajdonosnak tisztában kell lennie. Íme egy lista a gerendaházakkal kapcsolatos gyakori problémákról és arról, hogyan kerülheti el őket.

Időjárás és napfény

A gerendaházak ki vannak téve az elemeknek, ami nagyszerű lehet azok számára, akik szeretik a természetet. Ez azonban azt is jelenti, hogy a gerendaházakat védeni kell az időjárástól, hogy jól nézzenek ki, mivel a fának van egy olyan tulajdonsága, hogy idővel bomlani kezd, ha nincsen védelemmel ellátva. Ez azt jelenti, hogy a fának nem csak festékre van szüksége a külső felületeken, hanem megfelelő védelemre is a nedvesség és a napfény ellen. Ezt a védelmet kétféleképpen lehet biztosítani:

  • A pácolás a legjobb módszer a gerendaházak védelmére az időjárás és a napfény ellen. A jó pác (alapozópác, vagy lazúr) behatol a fába, és hosszú távú védelmet biztosít a nedvesség és az UV-sugarak ellen.
  • A tömítőanyag kevésbé hatékony védelmi módszer, de alkalmazható, ha a gerendaház tulajdonos nem szeretné megváltoztatni a fa természetes színét. A tömítőanyag gátat képez a nedvesség ellen, de nem véd az UV-sugarak ellen.

Kártevők

A kártevők gyakori problémát jelentenek a gerendaházak esetében. A termeszek és más rovarok súlyos károkat okozhatnak a gerendaházakban, és ha egyszer bejutottak az otthonába, nehéz megszabadulni tőlük. E probléma elkerülése érdekében elengedhetetlen, hogy rendszeresen ellenőrizze házát a kártevők jeleinek kimutatására, és szükség esetén egy professzionális kártevőirtóval kezeltesse otthonát. Egy jól karbantartott gerendaházat évente legalább egyszer, de akár gyakrabban is meg kell vizsgálni kártevők szempontjából, ha fertőzésre utaló jeleket észlel. Ha kártevőket talál otthonában, azonnal hívjon egy profi rovarirtót. A kártevőirtók rendelkeznek a szükséges tapasztalattal és tudással ahhoz, hogy biztonságosan és hatékonyan megszabaduljanak a kártevőktől, és segíthetnek a jövőbeli fertőzések megelőzésében is.

Repedések és rések

Ahogy a skandináv gerendaházak öregednek, gyakran repedések és rések keletkeznek a rönkök között. Bár ez csúnya lehet, de természetes, mivel a fa szárad és zsugorodik. A jó hír az, hogy a repedezett rönkök kezelésének több módja is van. Az egyik lehetőség a repedések rugalmas tömítőanyaggal, például szilikonnal vagy uretánnal való kitöltése. Ez segít megakadályozni, hogy a nedvesség bejusson a faházba, és további károkat okozzon. Egy másik lehetőség, hogy új gerendákat szerel be a sérült elemek helyére. Ezt általában szakember végzi, de akár házilag is elvégezhető, és nagyszerű módja lehet a faház élettartamának meghosszabbítására. Bármelyik utat is választja, a repedt rönkök kezelése elengedhetetlen a skandináv gerendaház fenntartásához.

Zsugorodás

A zsugorodás az első és legnyilvánvalóbb probléma, amivel a rönkökkel vagy gerendákkal kapcsolatban találkozhat. A rönkök tárolás közben kiszáradnak, ami a fa repedezéséhez és vetemedéséhez vezethet. Ha gerendaház építését vagy valamelyik meglévő házának bővítését tervezi, az építkezés során valamelyest nedvesen kell tartania ezeket a rönköket, hogy ne zsugorodjanak túlságosan, miközben idővel kiszáradnak (meg kell gátolni a túlzott száradást).

Ez különösen igaz, ha nyomás alatt kezelt faanyagot használ; ezeket a fákat gyakran olyan vegyszerekkel kezelik, amelyek megakadályozzák, hogy kivágásuk után zsugorodjanak (ugyanez vonatkozik sok más fafajra is).

Tegyük fel, hogy kezeletlen faanyagot használ egy új projekthez vagy egy meglévő szerkezethez, nyomáskezelés nélkül. Ebben az esetben lehet, hogy a legjobb, ha nem aggódik túlságosan a zsugorodás miatt, de ha kétséges, hogy egy adott darab a tárolás során történő kiszáradás után zsugorodik-e, akkor fontolja meg, hogy inkább nyomáskezelt fát vásároljon.