Gyors kiszolgálás
Magas minőség
Vélemények
5.0
Rugalmas fizetés

A kosár üres

ORSZÁG

Szigetelt faházak: hogyan biztosítható a minőségi szigetelés?

A faházak iránti kereslet gyors növekedésével különböző modellek igen széles választéka vált elérhetővé a piacon. Nem helytálló, és már nem is népszerű az az állítás, hogy a faházak nem alkalmasak téli lakhatásra. Ennek eredményeként egyre gyakrabban választják a szigetelt faházakat állandó lakhatásra.

Ahhoz, hogy a szigetelt faház minden időjárási ciklusban megfeleljen az elvárásoknak, gondoskodni kell a megfelelő szigeteléséről. Ezért ebben a cikkben megosztjuk az alapvető tippeket - miért érdemes szigetelni a faházakat, és hogyan lehet a faházat minden évszakhoz teljes mértékben hozzáigazítani.

Miből áll egy faház szigetelése?

Nem meglepő, hogy amikor a gerendaház szigetelésén kezd el gondolkodni, az első dolog, ami eszébe jut, a ház falainak szigetelése. Bár a falak teszik ki a ház külső felületének legnagyobb részét, a faház minden részét teljes mértékben kell szigetelni- beleértve a tetőt és a padlót is. A szigetelt gerendaházak esetében a kellemes belső hőmérsékletet és alacsony rezsi biztosításához az ablakokra és az ajtókra is figyelmet kell fordítani. A szakemberek által végzett szigetelési vizsgálatok azt mutatják, hogy a ház ezen része akár 25%-ot, sőt néha 30%-ot is veszíthet a hőenergiából.

A fali szigetelés témakörét tekintve érdemes hangsúlyozni, hogy a szigetelés lehetőségei nagyban függnek a falak vastagságától. Például a legfeljebb 34 mm-es falakkal rendelkező rönkházak inkább csak nyári használatra alkalmasak. Az ilyen falakkal rendelkező épületek nem alkalmasak a szigetelőszerkezetek okozta többletterhelés viselésére, ezért nem ajánlott az ilyen faházak szigetelése. Eközben, ha olyan házat választ, amelynek falvastagsága 44 mm vagy annál nagyobb, akkor  tervezhet falszigetelési munkálatokat.

A tetőszigetelés az épület belső tere klímájának biztosításának szerves részének tekinthető, függetlenül attól, hogy a faházat téli vagy csak nyári pihenésre telepítik. Tekintettel a tető rendkívül fontos szerepére - a ház védelmére mindenféle jelenségtől -, szigetelését nemcsak a hőmérséklet fenntartása, hanem a szerkezetek tartóssága szempontjából is fontosnak tartják. A tetőszigeteléssel kapcsolatban külön cikkünket is érdemes elolvasni!

Why is it worth investing in insulation?

When building a wooden cottage, the first thing we consider  is the insulation a thing worth investing in. After all, insulation of the floor, walls, and roof is an investment that requires additional funding, right?

However, an insulated garden cabin, unlike a brick house, is not made of durable, solid material, which ensures tightness itself. Log cabins are assembled from individual parts of the wood, which usually results in smaller or larger insulation deficiencies. It is important to mention that this topic is not only about getting more cold than usual in your wooden home during the winter. Spending summers in a wooden garden house that is not qualitatively insulated can also be less enjoyable due to the high indoor temperatures.

Wall_insulation

A tetőszigetelés az épület helyiségei klímájának biztosításának szerves folyamatának tekinthető, függetlenül attól, hogy a faházat téli vagy csak nyári pihenésre is telepítik. Tekintettel a tető rendkívül fontos szerepére - a ház védelmére mindenféle jelenségtől -, szigetelését nemcsak a hőmérséklet fenntartása, hanem a szerkezetek tartóssága szempontjából is fontosnak tartják.

Miért érdemes beruházni a szigetelésbe?

Amikor faházat építünk, az első dolog, amit mérlegelünk a szigetelés - érdemes belefektetni? Hiszen a padló, a falak és a tető szigetelése olyan beruházások, amely további finanszírozást igényel.

Azonban egy szigetelt faház, ellentétben egy téglaházzal, nem egybefüggő, tömör anyagból készül, ami anyagként önmagában biztosítja a tömörséget. A gerendaházakat a fa különálló részeiből - gerendákból - rakják össze, ami általában kisebb-nagyobb szigetelési hiányosságokat eredményez. Fontos megemlíteni, hogy ez a téma nem csak arról szól, hogy télen a szokásosnál jobban fázhat a szigeteletlen faházban. A nyár eltöltése egy minőségileg nem megfelelően szigetelt fából készült házban szintén kevésbé lehet kellemes a magas beltéri hőmérséklet miatt.

Jó hír azonban, amit a szakemberek osztanak meg velünk - ahhoz, hogy érezzük a szigetelés hatékonyságát, a faházakat nem kell teljes mértékben szigetelni. Ha úgy dönt, hogy csak a ház tetejét szigeteli, a szigetelés hatékonysága így is magas lesz, és kezdeti költségei sokkal alacsonyabbak lesznek, mint a padló, a falak és a mennyezet együttes szigetelésénél.

A tető szigetelése - a legfontosabb rész?

Ha úgy dönt, hogy szigetelt gerendaházakba fektet, érdemes tudni, hogy a faház valószínűleg akkor szerzi a legjobb szigetelési tulajdonságokat, ha a tetejét szigetelik. A tető ugyanis az épületnek az a része, amely megvédi a házat a külső hatásoktól, például napfénytől, a hidegtől és az esőtől. Emellett az épület belsejében kellemes mikroklímát is biztosít, ami miatt a tető tömörsége fontosabb, mint a ház bármely más részéé.

Ebből következően a tetőszigetelés olyan munka, amivel nem szabad spórolni. Különösen nehéz körülmények - eső, hó és erős hőingadozás - között kell szolgálnia. Ezért, még ha takarékossági okokból úgy is dönt, hogy csak a tetőt szigeteli, a szigetelőanyag, technológia és a kivitelezők megfelelő kiválasztásával biztosítsa a munka legmagasabb minőségét.

A gyakorlat szerint a tető vagy a mennyezet rossz szigetelése az egyik legnagyobb hőveszteséget okozza - mivel a meleg levegő felszáll - akár 30%-ot is, és néha még ennél is több hő vész el a tetőn keresztül.

What materials to use for the insulation of the roof?

By choosing materials that meet ecological and sustainable development standards, insulated log cabins have a double benefit for the environment. Firstly, they use less energy. Secondly, no harmful substances are used in the process of insulation.

Nowadays, the most commonly used material for roof insulation is mineral wool. It not only retains heat in a wooden house but also allows to reduce heat energy consumption significantly. It is worth noting that the group of mineral wool includes glass mineral wool and stone wool, which have fundamentally different production technology.

The Maestro cabins team, which has been specializing in the production of wooden houses for many years, says that stone wool should be named as a better choice when insulating wooden houses. Although this is not the least expensive insulation solution, and the use of this material will require a high level of qualification from contractors, stone wool has an extremely wide range of specialized applications.

Milyen anyagokat használjunk a tető szigeteléséhez?

Az ökológia elveknek és fenntartható fejlődési szabványoknak megfelelő anyagok kiválasztásával a szigetelt rönkházak kettős előnyt jelentenek a környezet számára. Először is, kevesebb energiát használnak fel. Másodszor, a szigetelési munkák során nem használnak káros anyagokat.

Napjainkban a tetőszigeteléshez leggyakrabban használt anyag az ásványgyapot. Ez nemcsak a hőt tartja meg a faházban, hanem lehetővé teszi a fűtési energia fogyasztás jelentős csökkentését is. Érdemes megjegyezni, hogy az ásványgyapotok csoportjába tartozik az üveggyapot és a kőzetgyapot is, amelyek lényegesen eltérő gyártási technológiával rendelkeznek.

A Maestro Faház csapata, amely évek óta faházak gyártására szakosodott, azt mondja, hogy a kőzetgyapot jobb választás a faházak szigetelésekor. Bár nem ez a legolcsóbb szigetelési megoldás, és ennek az anyagnak a használata magas szintű képzettséget igényel a kivitelezőktől, a kőzetgyapot rendkívül széles körű speciális felhasználási lehetőségekkel rendelkezik.

Szigeteljen szakemberek segítségével!

Bár a fa jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, ez nem biztos, hogy elegendő ahhoz, hogy a hideg téli és a forró nyári időszakban is kellemes hőmérsékletet tartson fenn a házban, mivel az a gerendavastagság amely önmagában is elegendő lenne a megfelelő szigeteltség eléréséhez, valószínűleg többe kerülne - vagy legalább annyiba - mint egy korrekt szigetelési rendszer telepítése egy vékonyabb gerendához. Tény, hogy a faház, pontosabban a tető szigetelése különösen jó megoldás lehet mindazok számára, akik kényelemre és alacsonyab energiaszámlákra vágynak.

Mi már évek óta a szigetelt faházakra szakosodtunk, ezért a faházak szigetelésével kapcsolatos mindenféle kérdésben konzultációt ajánlunk. Vegye fel velünk a kapcsolatot még ma! Beszéljük meg a projektjével kapcsolatos tudnivalókat és találjuk ki együtt, mi lesz a legkorrektebb megoldás!

A Maestro Faház csapata

02 09 2022

Vissza

Háztervek az ügyfelek igényei szerint!

Válasszon egy Önnek tetsző modellt, vagy dolgozzunk együtt egy egyedi, csak Önnek szóló modell létrehozásán.

Vegye fel velünk a kapcsolatot, és valósítsuk meg együtt az álmait!

Kérés elküldése
Cikkek
Összes hír
blogpost 8 Fenntartható lakhatás: hogy néz ki napjainkban?

Egy környezetbarát ház megtervezése olyan technikai kihívás, amely sok gondolkodást és erőfeszítést igényel. Hogyan lehet fenntarthatóbb otthont létrehozni?

Bővebben...
blogpost 7 Különböző falvastagságok: hogyan válasszuk ki a legmegfelelőbbet?

A ház tartóssága, mint sok más fontos tulajdonság, a falak vastagságától függ. Hogyan válasszuk ki a megfelelő gerendavastagságot?

Bővebben...
blogpost 6 Gerendaház - miért érdemes építeni?

Abban az időben, amikor nagy figyelmet fordítanak a gerendaház jó tulajdonságaira, valamint a környezetbarátságra, számos előnyre tesz szert. Melyek ezek?

Bővebben...
blogpost 5 Miért létfontosságú a tetőszigetelés?

A faházak tetőszerkezete nagy áteresztőképességű lehet akkor is, ha a ház részben szigetelt. Hogyan biztosítható a jó minőségű szigetelése?

Bővebben...
maestrofahaz.hu
TimberCabins

A Timber Cabins négy fő sütitípust használ.

A böngészés folytatásával Ön elfogadja a szükséges sütiket. Más sütik használatát is elfogadhatja. Adatvédelmi irányelvek